Monday, November 8, 2010

Pengeluaran KWSP bagi yang memilih skim pencen

Tett..tett..tett.. (konon bunyi kalkulator kira duit sekupang dua sebagai intro penulisan..hehe)

Hari ini sempat tak sempat berjaya juga menyempatkan diri ke pejabat KWSP di Kajang untuk menyetelkan urusan yang tertangguh (cekgu BM marah buat ayat guna perkataan berulang camni.. Adik-adik sila jangan tiru!). 

Selain susah nak dapat parking dan macam-macam hal remeh temeh kehidupan, rasanya elok saya kongsikan serba sedikit ilmu bermanfaat hasil sembang-sembang dengan kakak kaunter yang nampak garang tapi ramah dan berbudi bahasa. Ehem, kena kasi bodek lebih sikit.. Hehe. Mulut I memang tak berapa reti diam especially bila dok depan kaunter sementara kakak kaunter membuat apa yang patut dengan borang yang dihantar. Walaupun kaunter tu takde tulis pun 'kaunter pertanyaan', tapi tetap suka gatai2 je nak bertanya memandangkan hasil carian kat pakcik Google sebelum ni kureng memberangsangkan lah.. Bak kata pepatah (mula dah..!) 'Malu bertanya sesat jalan..Malu mengoogle sesat ilmu' (apekah?)
(--,)''

Bagi yang tak berapa paham, sesiapa yang masuk ke perkhidmatan kerajaan/badan berkanun bagi tempoh 3 tahun pertama akan diwajibkan mencarum dalam KWSP. Selepas 3 tahun tu kita akan diberi opsyen/pilihan sama ada nak  teruskan dengan KWSP atau nak masuk ke skim pencen. Bagi sesiapa yang memilih untuk menukar ke skim pencen, korang diberi kemudahan untuk mengeluarkan sebahagian duit dalam akaun korang tuh. Iye..iye.. Pokcik kayo! Hahha.

Dalam rujukan online, ada yang kata kita boleh keluarkan amaun dalam salah satu akaun sahaja (KWSP ni ada akaun 1 dan akaun 2).  Tapi hasil daripada sembang-sembang kaunter, kita akan dapat dalam 45% daripada jumlah keseluruhan duit dalam akaun. Baki 55% lagi akan dipulangkan kepada kerajaan langit.. Hekhek. Ada paham?

Bagi yang musykil pasal pembahagian duit dalam akaun 1 dan akaun 2 tuh pasaipa dalam akaun 1 lagi banyak dari akaun 2, orang KWSP kata pembahagiannye cmnih:
Akaun 1: 70% daripada jumlah keseluruhan terkumpul
Akaun 2 : 30 % daripada jumlah keseluruhan terkumpul

Bagi yang musykil lagi kenapa ada akaun 1 dan akaun 2, ada 1 akaun kan lagi senang ye tak? Ok, pegi la tanya sendri dengan orang KWSP or pokcik google ah. Hehe. Tu pun tak tau. Eden malas nak naip ah.

ah ah ah~

Ada sesiapa nak beli muffin? Eh eh? Gambar sekali lagi tiada kaitan dengan penulisan ;p


seposhen-dua: Siapa yang sebar fitnah kat office kata saya amik half day pegi buat blood test untuk kawen hah? hah? Susah betul jadi orang poyo glamer nih.. Berdas das soklan kena jawab bila masuk opis.. Hahaha. No komen~ ;p



Suka tak?? www.tips-fb.com

40 comments:

  1. "kita akan dapat dalam 45% daripada jumlah keseluruhan duit dalam akaun. Baki 54% lagi akan dipulangkan kepada kerajaan"

    54%? bukan 55% ke? waaa..banyak jgk tu kalau dapat 45% dari 20k...

    ReplyDelete
  2. eh betul lah..silap taip deh. tq! sudah betulkan ;)

    ReplyDelete
  3. mcm mana kalau yg keje dgn swasta pastu tukar keje dgn kerajaan...duit yg keje ngan swasta tu di kira gak ke? kalau di kira teruk la mcm tu...penat2 keje kerajaan amik duit tu...

    ReplyDelete
  4. bekas kakitangan swastaDecember 10, 2010 at 10:30 PM

    Rujuk Borang PERMOHONAN PENGELUARAN PEKERJA BERPENCEN/PENGELUARAN PESARA PILIHAN, Lampiran B, nombor 4:
    Saya *ada/tidak ada membuat caruman lain kepada KWSP yang dibayar oleh majikan-majikan lain sebelum ini, sepanjang atau selepas tempoh yang disebut dalam permohonan ini. Jika ada sila isikan berikut: Nama Majikan dan Tempoh Berkhidmat

    Kat bahagian tu, ada disediakan ruang untuk kita senaraikan nama syarikat swasta dan tempoh perkhidmatan sebelum kerja dengan kerajaan.

    KWSP akan kita 45% tu bermula caruman selepas bekerja dengan kerajaan. Caruman semasa kerja dengan swasta, kita akan dapat 100%.

    ReplyDelete
    Replies
    1. berita baik. thank 4 d information...

      Delete
    2. baru2 nih saya ada download borang pengeluaran kwsp..tpi xde pulak lampiran B..lampiran A adalah..tpi xde pun soalan tanya tentang majikan lama...risau gak nih..sebab saya pernah kje swasta b4 kje krjaan..memang ada ke lampiran A tu? takut ter'miss' isi borang..

      Delete
  5. Well said bekas kakitangan swasta! :)

    Betul tu. Jika pernah berkhimat di swasta, semua duit yg terkumpul tu boleh dikeluarkan. cuma jumlah terkumpul ikut semasa bekerja dengan kerajaan shj yg ditolak.

    Kalo fresh grad macam saya terus masuk gomen, memang tertkluk pada 45% tu lah..ngeee~

    ReplyDelete
  6. sebelum 2008 saya kontrak dengan kerajaan tetapi tidak diambilkira dalam perkhidmatan. Bermula daripada tahun 2008 saya baru masuk tetap. yang ni pun die akan tolak ke? atau die tolak start daripada tetap

    ReplyDelete
  7. akaun 1 tu contributions dari majikan.sebanyak 12% dari gaji bulanan.akaun 2 plk dari contributions dari pekerja.sebanyak 11%.. :)

    ReplyDelete
  8. Good info there..thumbs up..tq..macam pernah aku lihat penulis blog ni di dunia nyata hak3 tp xigt kat mane :D

    ReplyDelete
  9. b4 g kwsp.. kena amik pe2 borang x dr HR?

    ReplyDelete
  10. kenapa xde dinyatakan pun laman web kwsp yang pesara pilihan akan dapat 45%

    ReplyDelete
  11. bukan baki tu kita dpt selepas pencen ker???

    ReplyDelete
  12. 45% daripada jumlah keseluruhan duit dalam akaun maksudnya 45% drpd akaun 1 + akaun 2 ke??..sye bru nk g kuarkan ni lpas dpt surat pilih pencen..kayo..kayo..:)))

    ReplyDelete
  13. brape lame masa duit masuk akaun ye?

    ReplyDelete
  14. Selalunya berapa lama confirm kerja kerajaan, dari kerja swasta? (0196745777).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gomen 1-3 tahun..swasta terpulang pd majikan..ada yg 3 bln dh sah

      Delete
  15. Kenapa ianya hanya boleh keluarkan sebanyak 45% sahaja..dan kenapa kerajaan ambil 55%
    1. Ini adalah kerana service kita akan dikira sebaik sahaja kita mendapat status tetap..tetapi skim pencen ini diberi pilihan selepas kita disahkan dalam jawatan..sepanjang tmpoh tetap hingga pengesahan dalam jawatan itu, kita potong KWSP..kita bayar 10% manakala Majikan 11%..jadi selepas kita memilih skim pencen iaitu selepas kita disahkan dalam jawatan..service kita akan dikira dari hari pertama kita berstatus tetap..maka kerajaan akan amik balik duit yang dicarumkan itu dari tarikh kita tetap hinggalah kita disahkan dalam jawatan itu..

    ReplyDelete
  16. Sy br hntr borg pengeluaran smlm.sblm ni sy ada bekerja dgn swasta selama 3 thn.tp sy tk tulis kt borg tu pengeluaran tu...mcm mana ye?adakah sy dpt 100% yg kerjacswasta tu atau tak?

    ReplyDelete
  17. Arina. Better u g kwsp utk betulkan sbb takut nanti dia tak bg yg swasta punya. Better hurry dear..

    ReplyDelete
  18. Xjelas la statement anda semua.
    Sila bg cht begini boleh

    Bekerja di swasta 5thn
    Bekerja di kerajaan 3thn

    Akaun 1
    Swasta 30k dpt 100%
    Kerajaan 10k dapat 45%

    Akaun 2
    Swasta 10k dpt 100%
    Kerajaan 3k dpt 45%

    Ini contoh.. Betul ke apa yg sy tulis ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak silap pemahaman aku la ni cara paling senang la..

      (Swasta) Akaun 1 + Akaun 2 = 100% payout
      (30K) + (10K) = 40k x 100% = 40K payout

      (Kerajaan) Akaun 1 + Akaun 2 = 45% payout
      (10K) + (3K) = 13K x 45% = 5.85K payout (baki akan diberikan semasa pencen (kot)

      maaf kalau sa salah kira/paham..tapi setakat ni dari bacaan entry2 d blog mcm ni lah maklumat yg saya dapat..


      saya pun tgh kira2 brpa pengeluaran kwsp ni hihiii..

      Nway thank utk entry mcm ni...sangat2 berguna..keep it up..

      Delete
  19. berapa lama bru dpt duit 2 lepas dh hantar form???

    ReplyDelete
  20. huhuhu.... dah 10 hari duit tak masuk akaun lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengikut maklumat yg saya dpt dari kwsp, duit akan dpt dalam masa 21 hari berkerja..

      Delete
    2. samalah sy pon.member satu keje da dpt dh..tpi skrg ni awk kompem da dpt kot duitnye..ye x..?

      Delete
  21. Salam..aku dah saing surat pengesahan jawatan pd awal febuari 2013.so dah dekat 2 bulan xdpt fedback dari putrajaya cm mna nk kua kwsp nih...biasa berapa lama ye putrajaya akn kua kn surat pengesahan jawatan??ada org kata sape ada kwn kt putrajaya baru dia buat cpt adoiiii....nasib badan.

    ReplyDelete
  22. Mungkin ikut bank panel gak....kalau maybank 3 gr dah masuk tp kalau bsn lmbt saya dah seminggu tk masuk lagi hu..hu... Kalau ikut jata cust. Service kwsp dlm 21 hari bekerja hu..hu...

    ReplyDelete
  23. saya bekerja badan berkanun 1 tahun kontrak,pastu tetap.adakah perkiraan semasa kontrak 1 tahun dikira untuk ke skim pencen iaitu sekurang-kurang 3 tahun berkhidmat baru di serap ke skim pencen

    ReplyDelete
  24. Sy submit borang 4/5/2013 tp still xdpt lg..jenuh tgu..asyk cek m2u jer tp still xde lg..kwn2 ckp klo maybank cpt jer prosesnya..tp smp skg xder lg..

    ReplyDelete
  25. Cmner kite nk tau duit dah msuk ke blum?pihak kwsp ade gtau mlalui sms@email ke x?

    ReplyDelete
  26. baru hantar....tengah tunggu hasil..sempat raya@@ btw cun la tuan rumah ni..nak ejas bleh?

    ReplyDelete
  27. baru hantar kul 930am td..esok bleh dpt x

    ReplyDelete
  28. Kalau sy masuk kerja gov..dgn jawatan tetap dia terus bagi ke opsyen skim pencen tu atau kena tunggu beberapa tahun ye....sekadar nak tahu..sbb ada offer kerja di gov.thanxs u oll...

    ReplyDelete
  29. kene tggu 3-4 tahun lg ler klau baru masuk start keje....

    ReplyDelete
  30. 55% lg 2 kerajaan ambk terus or akn dberi semula?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails