Thursday, December 30, 2010

Suka duka kehidupan


*sigh*


I made a BIG mistakes this week and i regret it so much..

I was so lame n stupid at that time and i couldn't think of any good reason why i behave like that.. It was so not me! I can't stop from blaming myself for hurting someone's feeling with my 'harsh words'. Who am i  laa to say such word! Ayoyoo! Grr.. (Ketuk kepala 10 kali!)

Sometimes i just hate my job because it took away all my sweet girly attitude and happy-go-lucky person in me that i used to be. From day 1, I work so hard just to pleased people around me and now, i started to become like an ugly monster and so mean when they didn't pleased me and not up to my standard.. Huhuhu.. (Seriosly, terbayangkan Wilhemina dalam Ugly Betty. Huhu)

Darn!

How I wish i can erase that moment in my mind.. But, there's a say.. 'life is just like writing with a pen.. u can cross out your past but u can't erase it'..

Definitely not a good ending that i expected for 2010.. But it's a year full of ups an downs and i will cherish every moments and learn my lesson from all the wrongdoings and flaws. Let's hope for a great new year, people! May we all be blessed and surrounded with loads of loves

To everyone that i hurt..I'm soOOooo sorry and i will try to fix my emotion and work extra hard to be a better person ;)

seposhen-dua : need to get loose a lil' bit and enjoy life to the max!.. i missed the old me ;'(

Kita minum dulu! ;p

Suka tak?? www.tips-fb.com

Monday, December 13, 2010

Terima kasih rakan ;)

Hi all!

Bengkel ISP yang bosan tahap gaban

Saat entry ini ditulis, saya sudah menghabiskan dua bar coklat  dengan lahapnya sebelum ditegur oleh rakan sekerja yang baik hati.

'Mana tak sakit kepala asik makan coklat je. Ya ampun tengok stok cokelat diaaaa..!'

...cengkerik.... cengkerik... cengkerik...

'saya stress kak', jawab dengan skema. Hehehe

Kebelakangan ini kerja begitu menimbun-nimbun. Semua mahu segera. Deadline kerja boleh dikatakan tiada logika. Tapi kan udah namanya kerja.. Kerja itu tanggungjawab.. Haruslah buat sehabis baik.

 Bila stress, ramai yang beri nasihat.. 'take it easy'.. 'semua ni dunia je'

Tapi semalam, semasa on the way menghadiri wedding rakan di Penang, a very good friend of mine yang kerja hakikinya dok  cari kawasan  untuk menggali minyak telah sedikit sebanyak membuka minda yang dah hampir-hampir sempit kerana motivasi yang merudum ini.. Katanya,

'Memang kerja ni dunia je, tapi kerja ni kan ibadah.. Apa yang di dunia ni yang kita nak bawa ke akhirat. Ko patut fikir bekerja ni bukan untuk kepuasan orang lain atau atas suruhan orang lain. Bukan semata-mata untuk duit atau pangkat. Kerja untuk kepuasan sendiri lebih best dari nak pleased orang sekeliling'

Fiu~ Fiu~

Terima kasih rakan! ;)

Kamilah duta pau..thee hee hee






Suka tak?? www.tips-fb.com

Monday, November 8, 2010

Pengeluaran KWSP bagi yang memilih skim pencen

Tett..tett..tett.. (konon bunyi kalkulator kira duit sekupang dua sebagai intro penulisan..hehe)

Hari ini sempat tak sempat berjaya juga menyempatkan diri ke pejabat KWSP di Kajang untuk menyetelkan urusan yang tertangguh (cekgu BM marah buat ayat guna perkataan berulang camni.. Adik-adik sila jangan tiru!). 

Selain susah nak dapat parking dan macam-macam hal remeh temeh kehidupan, rasanya elok saya kongsikan serba sedikit ilmu bermanfaat hasil sembang-sembang dengan kakak kaunter yang nampak garang tapi ramah dan berbudi bahasa. Ehem, kena kasi bodek lebih sikit.. Hehe. Mulut I memang tak berapa reti diam especially bila dok depan kaunter sementara kakak kaunter membuat apa yang patut dengan borang yang dihantar. Walaupun kaunter tu takde tulis pun 'kaunter pertanyaan', tapi tetap suka gatai2 je nak bertanya memandangkan hasil carian kat pakcik Google sebelum ni kureng memberangsangkan lah.. Bak kata pepatah (mula dah..!) 'Malu bertanya sesat jalan..Malu mengoogle sesat ilmu' (apekah?)
(--,)''

Bagi yang tak berapa paham, sesiapa yang masuk ke perkhidmatan kerajaan/badan berkanun bagi tempoh 3 tahun pertama akan diwajibkan mencarum dalam KWSP. Selepas 3 tahun tu kita akan diberi opsyen/pilihan sama ada nak  teruskan dengan KWSP atau nak masuk ke skim pencen. Bagi sesiapa yang memilih untuk menukar ke skim pencen, korang diberi kemudahan untuk mengeluarkan sebahagian duit dalam akaun korang tuh. Iye..iye.. Pokcik kayo! Hahha.

Dalam rujukan online, ada yang kata kita boleh keluarkan amaun dalam salah satu akaun sahaja (KWSP ni ada akaun 1 dan akaun 2).  Tapi hasil daripada sembang-sembang kaunter, kita akan dapat dalam 45% daripada jumlah keseluruhan duit dalam akaun. Baki 55% lagi akan dipulangkan kepada kerajaan langit.. Hekhek. Ada paham?

Bagi yang musykil pasal pembahagian duit dalam akaun 1 dan akaun 2 tuh pasaipa dalam akaun 1 lagi banyak dari akaun 2, orang KWSP kata pembahagiannye cmnih:
Akaun 1: 70% daripada jumlah keseluruhan terkumpul
Akaun 2 : 30 % daripada jumlah keseluruhan terkumpul

Bagi yang musykil lagi kenapa ada akaun 1 dan akaun 2, ada 1 akaun kan lagi senang ye tak? Ok, pegi la tanya sendri dengan orang KWSP or pokcik google ah. Hehe. Tu pun tak tau. Eden malas nak naip ah.

ah ah ah~

Ada sesiapa nak beli muffin? Eh eh? Gambar sekali lagi tiada kaitan dengan penulisan ;p


seposhen-dua: Siapa yang sebar fitnah kat office kata saya amik half day pegi buat blood test untuk kawen hah? hah? Susah betul jadi orang poyo glamer nih.. Berdas das soklan kena jawab bila masuk opis.. Hahaha. No komen~ ;p



Suka tak?? www.tips-fb.com

Saturday, November 6, 2010

video + lirik lagu Aishiteru by Zifhilia / Zivilia Band

I was searching for a recipe (googling happily of course ;p) when I came across this song..
The melody & lyric are so sweet & catchy. 

Thot of sharing this song with u guys especially to those who involve in long distance relationship. This song is perfectly perfect for u n me ;)



Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu
Sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang kuberpikir cari penggantimu
Saat kau jauh disana
thanks 4 visiting us www.OriginaLyric.info
*
Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan
Saat kau jauh disana rasa cemburu
Merasuk kedalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan
Reff:
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Akan tulus a a ai aishiteru

Hapus sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah
Kumohon kau kembali

Kimi ga boku ittemo (meskipun kamu jauh)
Kinou ommoidasu nagaru kara (aku tetap mengingatimu selalu)
Shinjiteru yo..Shinjiteru yo (percayalah..percayalah)

Reff:
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Akan tulus a a ai aishiteru
Oo wo oo..

Suka tak?? www.tips-fb.com

Thursday, November 4, 2010

Resepi Strawberry & Lemon Cheesecake (Tidak dibakar)

Wahai tuan puan cik mek molek sekalian.

Hari ini saya mau kongsi resepi mudah, best lagi menggebukan..Hehe ;p

Tadaaa! Mempersembahkan...



Straberry & Lemon Cheesecake

Resepi

Bahan untuk topping
  • 1 mangkuk strawberry
  • 1/2 cwan air
  • 1 cawan gula

Cara
  • Masukkan strawberry dalam periuk dan masukkan air
  • Bila mendidih baru masukkan gula
  • Kacau hingga pekat
  • sejukkan sebelum sapu atas kek
Atau...Sila guna cara ekspress cam I buat..

  • Beli jem strawberry..jem yg ada buah kasar-kasar lagi yummy
  • Masukkan setengah botol jem dalam periuk dan lebih kurang 5 sudu besar air masak
  • Cairkan jem atas api sederhana
  • Sejukkan sekejap dan sapu atas kek (jangan sampai jem beku)

Bahan untuk base cheesecake
  • 2 sudu besar mentega (cairkan)
  • 1 sudu besar gula
  • Biskut (oreo, tiger chocolate)
 Cara
  • Tuangkan campuran mentega dan gula yang dah dicairkan dalam biskut yang telah dihancurkan kemudian gaul rata
  • Tekan dalam base loyang
  • Masukkan dalam fridge sementara prepare untuk buat adunan cheesecake
Bahan untuk cheesecake
  • Perahan jus 1 biji lemon serta sedikit parutan kulit lemon
  • 230g plain yogurt
  • 600g cream cheese (suhu bilik)
  • 2 biji kuning telur
  • 1 cawan icing sugar
  • 2 sudu besar gelatin halal (rendam dengan 40ml air dan cairkan secara double boil sampai larut)
  • 1/2 cawan whipping cream
Cara
  • Pukul cream cheese sampai lembut then masukkan icing sugar. Pukul sampai sebati
  • Masukkan kuning telur dan pukul sampai kuning telur sebati dengan adunan
  • Masukkan plain yogurt, whipping cream, lemon juice & parutan kulit lemon. Pukul semua adunan sampai sebati
  • Masukkan gelatin yang dah dicairkan dan kacau rata
  • Masukkan adunan dalam loyang yang telah diletakkan base biskut.
  • Sejukkan dalam peti ais semalaman.
  • Hias dengan topping jem strawberry.


Selamat mencuba ;)

seposhen-dua: Burppp!!..Alhamdulillah.. Hehe ;p
Suka tak?? www.tips-fb.com

Wednesday, October 27, 2010

Award Adalah Anugerah

Hello there ;)


I'm very honoured and would like to thank Miss Hanieycahaya for giving me this award...
Dapat award ni boleh dapat duit tak?
Oppss! Hahaha.. Gurau manja ya.. Nice knowing u, Hanieycahaya ;)



I would love to spread this award to all my blog readers out there. So, bloggers sekalian! 
Aku anugerahkan dikau award nih nah sila la amek eh. I love u all so strong <- baca dengan gaya Ella rocks

If u read this, u should..
  1. thanx to person who gave u this award and put their link in your post .
  2. spread the award to 15 bloggers who you like the most and think their blog is awesome !
  3. tell seven things about yourself 

7 things about myself:
  1.  Saya jual kain kebaya dari Bandung. Siapa nak beli cepat cari saya. Haha ;p
  2. Saya tolong housemate jual muffin di pejabat bukan sebab gaji saya tak cukup. Tapi sebab saya suka makan muffin & muffin wangi menyebabkan saya inspired nak belajar baking ;)
  3. Saya ada banyak nama panggilan dari kecik sampailah sekarang. Selain edd & ziela, sy dikenali sebagai fazi, nurul, ila, zizie, nuyul, kabuye, posh, poshen, mashimaro, sharifah, taik lalat, eddot, leha, daten and bla bla..
  4. Saya tak suka marah tapi kalau dah marah saya akan marah-marah sampai dah tanak marah. Paham?
  5. Dulu di girl school saya ingat saya direkrut jadi lesbo sebab jadi rebutan kakak & adik angkat. Pastu, siapa ntah sengal buat rules perlu dating di tepi katil sebelum tidur. Haha.. Krisis identiti betul!
  6. Ada orang offer untuk berlakon bangsawan bawa watak Raden Mas di Uni tapi terpaksa tolak walaupun suka. Kerja banyak ah dingdong kepala otak.
  7. Dapat dua kali interview utk amik medic tajaan JPA (ke UK) dan MARA (Ireland or India). Dipaksa juga isi borang medic dan pilih ke Indonesia/Rusia oleh Pengarah Matrik dulu. Waktu itu dah set dalam otak tidak mau menjadi doktor sebab puas makan tidur buat kerja sekolah di hospital semasa abah selalu sakit. Waktu itu sangat siksa dan hospital adalah tempat yg menakotkan..Huhu.

seposhen-dua : Live life to the fullest ;)
Suka tak?? www.tips-fb.com

Wednesday, October 20, 2010

Cinta jarak jauh umpama bak kata orang, kalau takut dipukul ombak jangan berumah di tepi pantai sayang oii !

Hei hei hei hei..
Aku tak percaya cinta..
Hahah..Apa kes tiba-tiba nyanyi lagu Liyana Jasmay?

(-_-")


Ramai kenalan/sedara yang mengetahui hubungan saya dengan encik pakwe suka menerjah umpama abang rambut ketak dalam rancangan melodi dengan soalan-soalan cepu emas. Antaranya (disusun mengikut rangking terhangat):
  1. Bila mau kawen?
  2. Bila encik pakwe habis stadi?
  3. Bila mau tunang?
  4. Kenapa pilih orang jauh? Tak takut ke beliau curang. Pilih orang dekat je senang! <-jahat soalan ni taw.. Ahai ;p
  5. Tak jemu ke bercinta lama? 
  6. Camne la ko boleh setia sangat?
  7. Tak takut kena tinggal kalau kawen dengan doktor?
  8. Stok kebaya baru ada tak? Eh eh? Tersalah tanya pulak. Hehe ;p
Kalau rajin saya jawablah pertanyaan-pertanyaan tuh. Kalau naik jemu, saya balas dengan sedekah je iaitu senyum. Hehe..

Bak kata kenalan mak yang berbangsa Cina, hidup ini penuh dengan pilihan. Kita boleh pilih mau susah dahulu, senang kemudian..atau sebaliknya.  So, rasanya saya pilih jalan yang susah secara zahir tapi mudah dahulu. Kenapa susah tapi mudah?

Susah sebab perlu berjauhan tapi mudah sebab jarang gaduh coz rindu selalu..

Susah sebab boring selalu tak boleh dating macam orang lain  tapi mudah sentiasa ada alternatif mengisi masa. contohnya, buat bisnes, belajar masak, belajar menghafal note keyboard/piano, panjang langkah nak ke mana-mana tanpa halangan dengan geng bachelorette..thee hee hee sambil mengorat tol gate boy <- Ahem! Gatai ko ye! Eyp!
Susah sebab makan hati kena compare dengan kawan sebaya yang sudah kawen timang anak tapi mudah sebab saya punya banyak ruang dan peluang untuk balajar seni rumah tangga tanpa paksaan. At the same time, saya masih 'on track' dengan perancangan hidup yang saya rancang sejak zaman sekolah. Alhamdulillah..Ada hikmah saya bercinta secara jarak jauh ;)


Susah sebab rasa jemu kawan bercerita pasal anak pasal suami yang tak memahami tugas isteri muda yang berkerjaya tapi mudah sekarang sebab saya tak perlu fikir lagi pasal masalah rumah tangga, perihal lampin dan susu serta tak cukup tidur.. Saya mahu bersedia mental dan fisikal untuk menghadapi alam rumah tangga ditambah dengan terlalu banyak kisah rumah tangga jenis 'ku sangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari' yang berlaku dalam keluarga besar saya untuk dijadikan tauladan. Bukan apa, tidak lah nanti saya merungut macam dalam drama 'Ini semua salah abang! Abang letak semua urusan rumah tangga di bahu saya. Saya penat tahu tak'. Haha. Drama apa aku lupa daa..


Susah sebab kena repeat jawapan macam radio rosak setiap kali orang tanya soalan peribadi tapi mudah sebab bila soalan mereka dibalas oleh soalan 'kamu/pakcik/makcik mau sponsor kalau saya kawen sekarangkah? Mahukah? atau mau saya suruh mak abah pinang mana-mana lelaki sekarang untuk diri ini..'. Nescaya, mereka akan terus diam. Hihi..

Susah sebab sedih mereka kata umur saya ini kategori berkarat kalau tak kawen lagi tapi mudah sebab bila belum kawen duit tak luak sangat. Perbelanjaan bulanan boleh diatur cantik dan setiap kali saya shopping macam-macam saya boleh tunjuk dengan mereka ini hasil titik peluh saya bekerja untuk diri sendiri dan keluarga di kampung. Bila nanti dah lama kerja dan duit banyak sikit, lepas tu dah kawen..bolehlah saya panjangkan rezeki kepada keluarga mertua pulak kan? Tidaklah keluarga sendiri terasa hati kerana tak sempat puas merasa ampau dari eddjiela sebelum disebarluas kepada orang lain. Hihi




Kalau disenaraikan semua rasanya tak habis-habislah.Sememangnya saya kagum dengan rakan-rakan perempuan yang berkahwin dalam usia muda. Mereka memang cepat matang dan gagah dalam serba serbi. Tabik spring 8 kali kat diorang.


Pada korang yang muda mudi dan bersemangat mau kawen, saya suggest untuk baca buku ini:

Buku ni diperkenalkan oleh adik saya. Isi kandungannya bagus sebab merupakan catatan nasihat dan pengalaman seorang suami iaitu Ustaz Hasrizal yang beristerikan seorang doktor. Penulisannya mudah difahami, sedikit lucu tetapi penuh dengan mesej tentang pengertian cinta dan perkahwinan. 

 Yang paling menarik bagi saya  beliau turut mengulas perbezaan lelaki dan wanita yang sebahagian besar inspirasi beliau adalah dari buku ‘Men are from Mars, Woman From Venus’. Beliau secara jelas menggambarkan bagaimana menjadikan perbezaan itu sebagai rahmat, dan bukan alasan untuk berperang sesama suami isteri.


seposhen-dua: Currently busy memikirkan hal dan masalah orang dari hal sendiri. Owh, btw encik pakwe dah nak grad next month! Yay! Tahniah sayang! ;)

Encik pakwe buat perangai sebelum kena paksa buat muka gembira sebab dapat hadiah 'Nini Cokolat Celup' sempena konvokesyen (kat Indonesia depa panggil wisuda) beliau bulan depan.  Haha.. Sorry dear me  tak dapat pi. Huhu ;p
Suka tak?? www.tips-fb.com

Friday, October 15, 2010

Emas Putih vs Platinum : Halal atau haram untuk lelaki

Kamu nak tahu tak.. (baca dengan gaya perempuan kaki report bersanggul tinggi sedang kunyah-kunyah chewing gum sireh)





Hari tu masa hujung minggu dipenuhi aktiviti makan free di rumah bekas kawan sekolah MRSM sambil ber-school-gathering memakai baju raya vogue kami jumpa Hanis Zalikha dan pura-pura memandang sebelah mata sahaja terhadap beliau kerana jeles dengan tahap kejelitaannya serta rambut perang gerbang-gerbang trademark beliau ituh! (Hah!Semput deh giler taip ayat tak putus sebab emosi..ahah)


Buat muka tak heran. Apa ku kesah dengan hamis jalikha (berbaju coklat gelap).. Hihi (dalam hati: Omg!kamu sgt cantek la hanissss mau mintak sign please please please!) ;p


Nota kaki: Kami terdiri daripada Cik Embun, Cik Melor, Cik Rerama dan Cik Tulip. Memang ternyata bukan nama sebenar  ;p



Selepas sibuk menganyam ketupat mengilai-ngilai disiang hari dan berfotografi semahu-mahunya, kami menuju ke destinasi pilihan untuk merabak duit raya di pekan Shah Alam.

Ceria dapat makan free. Thanks Dr. Shaleela! ;)

Namun, walaupun intro entry ini begitu menjengkelkan kerana tidak selari dengan tajuk, saya harap para pembaca tetap bersabar ye. Terlalu banyak untuk diceritakan, maka begini la jadinya.
*senyum*



Ok Ok. Aktiviti penutup kami hujung minggu itu dihabiskan dengan melepak di sebuah kedai barang kemas yang pastinya bukan tempat pilihan saya untuk melepak di hari-hari biasa. Tak percaya? Kamu rasa ada ke orang pergi lepak kat kedai emas sebab sakit kaki pakai kasut tumit tinggi mahu tumpang duduk dekat kerusi cantek sambil siap dihidangkan jasmine tea segala bagai and sarung cincin dekat RM10k setiap satu sampai 10 jari? Pastu siap bergurau ceria dengan Ah Boy sang jurujual main pinjam-pinjam itu teropong mata mau check ini diamond tulen ka talak tulen. Pastu berdebat pasal harga pasaran emas 916 dengan emas putih dengan itu platinum? Pastu pura-pura minat sama couple ring yang takde la cantek mana tapi harga gila mahal. Pastu kawan anda mengaku mau bawak lari cincin depan cctv nasib tak kena kejar dengan manager. Lepas tu gadoh-gadoh tanak bagi no. tepon atau emel takut kena spam. Haiya! Ada ke? Ada ke? 
T_T







 


Well well well..Memang hujung minggu kami havoc dengan pelbagai aktiviti yang agak gilos-gilos dan happening dan rabak poket tanpa sebab yang kukuh kerana saya memandu dan terlupa mengambil duit baki daripada tol gate boy yang ganteng sehingga dijerit oleh beliau "Duit baki takmo kah?" dan sy yg tertekan pedal minyak kerana malu (Ahem!) terus menjerit.."takpe..keep the change!" ;P

Berbalik kepada persoalan asal, adakah emas putih sama dengan platinum? Halal atau haramkah emas putih dipakai oleh lelaki?



Selepas membuat sedikit rujukan atas talian, rumusan yang boleh dibuat adalah:
  • Emas putih dan platinum merupakan dua unsur kimia yang berbeza:
    • Pi check jadual berkala yang kena hafal masa Form 4. Emas putih = aloi emas (Au) dan mengandungi campuran perak (silver) dan palladium. Nilai ukuran emas putih sama seperti emas kuning iaitu karats.
    • Platinum pula terdiri daripada unsur (Pt). Platinum adalah sebuah logam transisi/logam peralihan yang berat, "malleable", "ductile", berharga dan berwarna putih-keabuan. Platinum adalah bahan tahan karat dan terdapat dalam beberapa bijih nikel dan copper (kuprum/tembaga).
  • Emas putih haram dipakai oleh lelaki Muslim
  • Platinum boleh dipakai oleh lelaki Muslim
Sudah faham? Harap dapat memberi manfaat serba sedikit. Sumber dari laman web jakim dan cik wiki kesayangan ;) 





Seposhen-dua: Lain kali mahu berkongsi ilmu tulis pasal diamond pula hasil daripada siasatan undercover terhadap Ah Boy Kedai Jewelery

Adios!





Suka tak?? www.tips-fb.com

Thursday, September 30, 2010

Dia yang putih dan berbulu

Sudah lama tidak kelihatan

Dia yang putih dan berbulu..

Yang sering memandang..

Dan membuat kami KAGET.. ;p

Lalu kami menjerit gila dan menyorok lajuuu..

Dialah siputih yang berbulu..

Yang menumpang tidur selalu..
 
Putih berbulu! Kamu haram disentuh!

Huhuuhu...

Anjing malang itu.. Masih putih dan berbulu..

dan kami namakan ia..
 
FRESHandWHITE

;'(

***********

Walaupun kamu anjing jalanan, kamu makhluk tuhan juga. Pergi lah ke tempat lain ye.. Kami tidak boleh membela kamu.. Jangan memandang saya dengan pandangan mata sebegitu. Sedih!!

Huhuhuhu

*Fikir* Dey..haiwan ini yang besar atau saya yang kecil? Huu..

Seposhen-dua : Mungkin saya patut jadi doktor veterinar dulu. Dalam hati ada zoo. Heh! (--,)"

Suka tak?? www.tips-fb.com

Saturday, September 25, 2010

Bila Cinta Mulai Pudar Dalam Sebuah Perkahwinan

I found an interesting story and feel incredibly excited to share it with you guys..

It's a romantic-kind-of-story ala-ala hindustan sikit. Walaupun heboh di sana sini tentang lelaki melayu tidak romantik, saya masih optimis bhw masih ramai populasi lelaki dalam hati ada taman di luar sana yang memang sedia romantik dengan cara tersendiri.

Eceh!

T_T

****
Suami saya adalah serorang jurutera..
saya mencintai sifatnya yang semulajadi..
saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.
3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan..
saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih...
lelah..
alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan..
Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus..
Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil..
yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya..
Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi..
Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan..
Rasa sensitifnya kurang..
Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam
perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal.
.
Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya..
bahawa saya inginkan penceraian.

"Mengapa?"Dia bertanya dengan nada terkejut.
"Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan."
Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya..
nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu..
padahal tidak.
. Kekecewaan saya semakin bertambah..
seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya..
apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya?
Dan akhirnya dia bertanya.
.
"Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?"
Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

"Siti ada 1 soalan, kalau Abang temui jawapannya didalam hati Siti,
Siti akan mengubah fikiran Siti..

Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada ditebing gunung..
dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu..
Abang akan mati..
Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?"
Dia termenung dan akhirnya berkata..
"Abang akan memberikan jawapannya esok."
Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.
.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah..
dan saya menenui selembar kertas..
dengan coretan tangannya..
dibawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan...


'Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu..
tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya."

Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya.

Namun, saya masih terus ingin membacanya.
"Siti boleh mengetik dikomputer dan selalu mengusik program didalamnya..
dan akhirnya menangis di depan monitor..
Abang harus memberikan jari-jari Abang..
supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut."


"Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar..
dan Abang harus memberikan kaki Abang..
supaya boleh menendang pintu..
dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang."


"Siti suka jalan-jalan di shopping complexs..
tetapi selalu tersasar..
dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi..
Abang harus mencari Siti..
dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain..
mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah."


"Siti selalu sengal-sengal badan..
sewaktu 'teman baik' Siti datang setiap bulan..
dan Abang harus memberikan tangan Abang..
untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu."


"Siti lebih suka duduk di rumah..
dan Abang selalu risau Siti akan menjadi 'pelik'..
Dan Abang harus membelikan sesuatu..
yang dapat menghiburkan Siti dirumah..
atau meminjamkan lidah Abang..
untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami."


"Siti selalu menatap komputer..
membaca buku..
dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti..
Abang harus menjaga mata Abang..
agar ketika kita tua nanti..
abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu."


"Tangan Abang akan memegang tangan Siti..
membimbing menelusuri pantai..
menikmati matahari pagi dan pasir yang indah..
Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah..
seperti cantiknya wajahmu."


"Tetapi sayangku..
Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati..
Kerana..
Abang tidak sanggup melihat airmatamu mengalir..
menangisi kematian Abang."


"Sayangku..
Abang tahu..
ada ramai orang yang boleh mencintaimu..
lebih daripada Abang mencintai Siti."


"Untuk itu sayang..
jika semua yang telah diberikan..
oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti..
Abang tidak akan menahan diri Siti..
dari mencari tangan, kaki dan mata lain..
yang dapat membahagiakan Siti."
Airmata saya jatuh ke atas tulisannya..
dan membuatkan tintanya menjadi kabur..
tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.
"Dan sekarang..
Siti telah
selesai membaca jawapan Abang..
Jika Siti puashati dengan semua jawapan ini..
dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini..
tolong bukakan pintu rumah kita..
Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menungg
u jawapan Siti."


"Puaskah Siti sayangku..?"

"Jika Siti tidak puas hati, sayangku...
biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang..
dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu..
Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia."
Saya terpegun.
Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat.
Lalu saya segera berlari membukakan pintu..
dan melihatnya berdiri di depan pintu..
dengan wajah gusar..
sambil tangannya memegang susu dan roti..
kesukaan saya.
. T___T

Oh!
Kini saya tahu..
tidak ada orang yang pernah mencintai saya..
lebih dari dia mencintai saya..
Itulah cinta..
di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita..
kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta..
dalam
'kewujudan' yang kita inginkan..
maka cinta itu telah hadir dalam 'kewujudan'..
yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini.

****
Ahem..Hah, hati terbuai-buai la tuh!...Heehhe. Dah dah jangan touching2 ;p

Daa~
Suka tak?? www.tips-fb.com

Tuesday, September 21, 2010

Riang Ria Raya

Salam to all!

Sekian lama bercuti untuk raya dan blogging, rasa cam liat banget nak memulakan kerja minggu ini. Adatlah kan..Bila terlebih makan ketupat rendang dan kuih tunjuk-tunjuk di kampung, faktor M pun berleluasa dalam diri ;) 
   

Segar dari ladang



Bersyukur sangat dapat pulang beraya lama giler di kampung melepas rindu pada keluarga dan haiwan ternakkan iaitu kucing-kucing pelahap. 2 minggu jugaklah merasa jadi bibik suri rumah terhormat, buruh kasar dan  petani berjaya serta kembali menjadi anak manja tidur sebantal dengan emak disebabkan kerja-kerja ubahsuai bilik dan dapur rumah di kampung yang belum selesai. Maka ramai-ramai tidur di ruang tamu macam zaman dolu-dolu. Hihi ;p





Tak macam blogger lain yang rajin menulis aktiviti raya masing-masing. Disebabkan faktor M, so I buat sumbat semua dalam 1 post jela ye.




Rentetan riang ria raya versi eddziela:
  1. Konon nak balik raya saing adik, so tak lah kena drive sengsorang. Tapi adik suka suki buat cuti sendiri dari Hari Merdeka tak balik-balik kampus and I kena drive ditemani Rocky si lembu goyang yang setia. Cis! Envy you adik!
  2. Tidak shopping raya sakan macam tahun sebelum ni kerana cuba menghayati erti sebenar Ramadhan. It's weird sebab rasa bahagia dan tenang dengan hanya borong kuih-kuih dan baju raya for my parents and hear them saying 'tima kasey angah' can simply make me cry. I'm such an emo girl *batlling eyelashes*
  3. Rumah di kampung sangat bersepah sehingga pagi raya memandangkan petang sebelum raya tu pun ada pekerja indon datang buat kerja renovation serta pasang pintu and tingkap. Bila duduk diam-diam terfikir kawasan rumahku macam dalam scene Bersamamu TV3 pun ada juga. Hihi ;D
  4. Bergotong-royong dengan adik mencabut pokok ulam raja kat laman. Kalau jual pokok ni boleh kaya nih, banyak gila. Sambil tu buat aksi spastik naik kereta sorong dan paksa adik tolak. Haha. Kakak mu memang mereng. Bersabarlah ye..
  5. Lambat mandi sunat hari raya sebab kena buat magik ngemas rumah dalam masa dua jam. Haha! Untung jadi lelaki boleh execuse pergi masjid pastu balik tadah pinggan nyanyi 'mintak mak kuih sepotong, mahu makan kerna perut kosong' ;p 
  6. En. pakwe tepon wish hari raya daripada Bandung and sempat sembang with his soon-to-be mami mentua (ntah bila tahun la kan?). Hihi..Then he asked, pakai baju raya warna apa tuh? Dengan selamba I jawab, ' still pakai baju tidur lah. Mbekk mbek tak mandi lagi ;p 
  7. Raya pertama, terima kunjungan batalion family emak. Owh kenapalah emak takde ramai anak perempuan. Bersilat me and adik kat dapur selongkar kotak cari  cawan and pinggan. Bancuh air tu ntah bape kali tak terkira. Makcik pakcik tinggal hulur balang kuih kosong mintak refill. Wahwah, indahnye jadi tetamu ;p. Pastu pegi ikut konvoi raya umah sedara. Abah oh abah, pastikan dapur siap untuk raya haji nanti ye..Pleaseeeeee~
  8. Raya kedua, kawan-kawan mak abah zaman diorg kerja sepejabat dolu datang tak ingat nak balik umah. Banyak yang disembangkan sampai me and adik dah tertidur and dikejutkan untuk salam-salam. Ngee~
  9. Raya ketiga, tentera bersekutu daripada family belah abah pula menyerang. Hehe  Dah bujang-bujang and hensem2 pulak my adik-adik cousin nih and mulut masing - masing pun boleh tahan tanya bila kakak ziela nak kawen. Haihh, diam adik - adik. Ko jangan sebok!                                                                                     
  10. Mak dan abah diasak soalan..Bila nak dapat menantu? Hahhaha..Not just us, our parents pun stress dengan soalan-soalan camni ;D
  11. Abanglong dapat projek mengecat stor di hari raya..Hihi. Cayokk!
  12. The day my bro balik ke Putrajaya, kami berempat pergi kedai pilih cat untuk bilik dan dapur. Bila tengok my parents cam nak gado je I cepat-cepat ubah topik. Hihi..Releks-releks, jangan gaduh pilih cat :D
  13. Lepas adik balik kampus, kami singgah pergi beli tiles and mosaics untuk stor. Me and mak sepakat pilih yang paling cun. Bila tgk balik memang sedondon dengan warna keretaku. Patutla sengih je indon yang kat gudang tu.
  14. Pergi melawat kawan abah yang terkena serangan jantung dan tersalah pergi hospital serta menimbulkan kecoh kat kaunter Hosp. KPJ, JB kerana tiada bilik bernombor 502 disitu. Haha. Rupanya, kawan abah dirawat di Hosp. Pantai Puteri yang dekat dengan Terminat Larkin, JB. Ayoyo! Apa la lu cik pilot..Haha.





Acara bersantap


 Petani curik tulang


 
Pak Supir yang ganteng


 Wahwah..Banyak betul aktiviti bila balik kampung kali ni tapi bagi saya yang dah lama xbalik ni rasa best gilos! Kucing beranak pun I kecoh lompat-lompat. Excited! ;)




Selamat Hari Raya semua.
Maaf Zahir dan Batin.

^^




Suka tak?? www.tips-fb.com

Thursday, September 2, 2010

Resepi Puding Roti Planta

Hai semua jelitawan dan cik abe (haha..nak tulis kacakwan cam xsesuwai taw) ;)

Sempena bulan puasa ni nafsu bermain masak-masak bagitu membuak-buak. Lain macam pulak ayat ni..Tak pose ea?? *Diam!* ;p

Memandangkan mak tercinta pernah berkata di suatu ketika dolu, 'selagi tak pandai masak, rombongan meminang adalah dilarang berkunjung' (pilu sang anak mendengar ayat ini). Maka dengan semangat berkobar-kobar saya pun rajin-rajin la kembali membelek resepi cik google dan mengendeng resepi daripada para ibu-ibu kat pejabat. Owh, btw mak I memang suka ayat dramatis. Like mother like daughter. Hehe..

Maka, disuatu petang yang hening dan aman maka chef eddjiela pun mula la mengasah skill membuat menu yang diubahsuai sendiri dengan bahan-bahan yang mudah dicari dan difahami oleh orang bujang yang dah lama xpergi market dan masuk dapur..Ngee


Tadaaaa..Mempersembahkan!

Puding Roti Planta ;)

Bahan:


Roti sandwich
1 liter susu segar UHT
3 biji telur
200g gula <--resepi asal gula kastor. What is gula kastor?? Pendekar Mastor taula..Haha;p
1 sudu teh esen vanilla
kismis hitam
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
150 g marjerin planta <--resepi asal pakai mentega. Mooo..

Cara:

1. Susun roti secara berlapis dalam acuan yang telah disapu mentega/marjerin. Tabur kismis pada setiap lapisan.
2. Pukul telur,gula, mentega sampai sebati.
3. Masukkan bahan (No.2) ke dalam periuk yang telah diisi dengan susu segar yang dipanaskan pada api sederhana kemudian masukkan serbuk kayu manis (I hentam je part didihkan susu ikut logik coz nak cairkan marjerin berketul-berketul. To be honest, kena panaskan dalam periuk sebab I terlupa masukkan telur. I putar gula,marjerin dan masuk susu. Tak ke berketul2 terapung2 berenang2 marjerin dan kuning telur tuh dalam susu! Haha..So messy! Eddjiela ngoii~
4. Tuang bancuhan yang telah sebati (tak perlu tunggu mendidih) ke dalam acuan yang telah disusun roti. Tekan adunan dengan sekata supaya roti menyerap bancuhan tadi.
5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 150 C selama 40 minit. I suka ada kuah dan lembik2 sikit, so nampak atas puding dah turn to brown je dah enough tak tunggu 40 minit pung =)

Sebelum


Selepas


Selamat mencuba. Ada berani?? Hehe

seposhen-dua : Seronok main masak2 tiru resepi. Teringat zaman kena buat eksperimen sambil follow lab manual dolu ;)
Suka tak?? www.tips-fb.com

Saturday, August 28, 2010

Tahun ke-3 Sebagai Seorang Pegawai Tadbir Universiti


16 September merupakan antara tarikh bermakna dalam hidup saya. Selain diiktiraf sebagai tarikh Hari 1 Malaysia/ Penubuhan Malaysia, ia juga merupakan tarikh kelahiran encik pakwe tersayang (I'm so jelous your birthday tiba2 jadi public holiday tau sayang ;p). Apart from that, 16 September 2010 bermakna genap 3 tahun saya mencurah bakti berkhidmat dalam sektor awam jauh dari pandangan keluarga dan saudara mara di The Famous Pau In Tanjung Malim, Perak.

Wow, cepat masa berlalu. Saya tidak lagi  seorang budak fresh grad yang kurus dengan kaca mata merah dan handphone merah sedondon pujaan hati sepertimana 3 tahun dulu. Sekarang mata i warna-warni dan badan pula bertambah lemak tepu hasil sumbangan jamuan mesyuarat dan kursus yang dihadiri. Hehe..

Can you spot me? ;)

Saya bersyukur dengan nikmat rezeki yang Allah berikan. Perjalanan hidup selama 25 tahun sering dipermudahkan. Saya pernah merasa gagal, tidak disayangi dan membenci keluarga sendiri kerana konflik yang tak berkesudahan. Tapi itu dulu... Kesakitan lalu menjadikan saya insan yang tegar hari ini. Alhamdulillah.. Disebalik setiap kesedihan lampau, Allah murahkan rezeki saya hari ini. Semoga saya terus mampu berdiri sendiri tanpa mengharap ihsan dan menyusahkan orang sekeliling. Saya mau terus jadi anak yang baik seterusnya menjadi pekerja yang cemerlang. Aminn

Salam Aidilfitri untuk semua dan Selamat Hari Merdeka! 
Bebaskan diri dari dijajah oleh minda yang sempit. Dunia itu luas sifatnya.. Terokai sepuasnya selagi usia masih bersisa.
Cheerss!
(^^,)V

Suka tak?? www.tips-fb.com

Friday, August 27, 2010

Menghitung Hari Mengira Detik


Malam tadi lepas telan ubat saya terus lena sampai pagi.

Sedar-sedar ada banyak betul sms dan misscalled dari encik pakwe dan kawan2..Huhu. Ampun! Sumpah tak tersedar. Maaf buat anda semua risau. Salahkan ubat warna oren, biru dan kuning belang hijau tuh ;p

Minggu lepas encik pakwe baru reconfirm tarikh beliau grad which is bulan November ni, InsyAllah. I'm so damn happy! Katanya nanti akan ada dua kali grad. I would love to come masa angkat sumpah doktor since tu yang paling ultimately the best graduation day ever for med student kan. Yay! Almost 6 years encik pakwe di bumi seberang. Cant wait for u to come back for good. Boleh dikatakan saya mengenali hampir semua rakan2 sebatch encik pakwe. Well, of course  la kenal kan coz kami share akaun Facebook kan? Kawanmu kawanku jua kan dear? ;p

Saya doakan tempoh klinikal yang berbaki sebulan dapat dihabiskan dengan baik.  Ya Allah, hindari Fauzan Adli dan rakyat Malaysia yang lain dari ancaman bahaya dan semoga dijauhkan daripada dingorat oleh cik misi yang hot. Haha.. Amin! ;)


Berdua lebih baik ;)
Suka tak?? www.tips-fb.com

Monday, August 23, 2010

Lirik + Lagu Rabbani: Apa Yang Kau Tahu MP3

Sesuai dengan bulan mulia ni jom sirami hati dan jiwa dengar lagu-lagu dakwah ;)


Bacalah.. sebutlah dengan nama
Tuhan yang menciptakan
Segala kejadian di dunia

Bacalah.. tulislah dengan pena
Wahyu yang diutuskan
Risalah kebenaran untuk insan

Seluruh kasihnya telah dia curahkan
Tulus suci mengisi ruang hati
Bagai dalam dingin
Rindu berdakapan
Dengan kata syahdu
Kasih mesra bersatu
Apa yang kau tahu

Bacalah.. lihatlah dengan mata
Selami sanubari
Putaran panorama hidup ini

Bacalah.. tipuan mata hati
Bisikan penuh mimpi
Melamar kelalaian tidak henti

Suruhan larangan telah dia sampaikan
Jangan pilih haluan di murka
Kelak rebah diri
Duka menangisi
Tanpa belas kasih
Disiksa saban waktu
Apa yang kau tahu

Gua Hira’ menggamit kisah silam
Satu peristiwa nabi bersendiri
Iqra’ diturunkan Muhammad ditabalkan
Tersuratlah sudah kalam dari tuhan

Sekian kalinya detik waktu berlalu
Apa terus berbakti untuk dia
Membalasi kasih
Syukur dengan nikmat
Amal yang bertambah
Hikmahnya kan ketemu
Apa yang kau tahu

Kamu suka? Sila la download MP3 ;)




Suka tak?? www.tips-fb.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails